top of page

Csonka Balázs

pszichológus, szexuálpszichológus

Szexuálpszichológus úgy lesz valaki, hogy az emberi lélek működését, a lelki folyamatok természetét, dinamikáját, törvényszerűségeit kezdi el kutatni. Én legalábbis így lettem szexuálpszichológus. A szépirodalommal kezdődött minden, azután az önismerettel, a tapasztalatokkal, a szakirodalommal és persze a pszichológia szakkal folytatódott. A szexuálpszichológus tehát elsősorban pszichológus.
Én legalábbis elsősorban pszichológus vagyok.
A szexualitás mint téma, mint szakirány és kutatási terület a lélektanra épül és viszont. Kifejeződik benne minden, ami az emberi lélek, és kihat az ember lelki működésének szinten minden aspektusára. A szexualitásban ott van mindaz, ahogyan önmagunkkal vagyunk, ahogyan egy párkapcsolat tagjaként, egy társadalom részeként működünk, és végső soron ahogyan egy kultúrában élünk, annak értékeit követjük, tiltásait kerüljük, gondolkodásmódját magunkévá tesszük. Ahogyan pedig szexualitásunkat megéljük, az hatással lesz arra, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, hatással lesz a párkapcsolatunkra, közvetetten pedig hozzájárul a társadalmi és kulturális folyamatok alakulásához.
Ezért a szexuálpszichológia sem létezhet önmagában.
Igaz ez a szexuálpszichológia tudományára, a terápiás gyakorlatra és a szexualitásban megélt nehézségekre is. Egyik sem független az egyén múltjától, jelenétől és jövőjétől, a kapcsolattól, amelyben megjelenik, a társadalomtól és kultúrától, amelyben él. És mindegyikben elsősorban az embert kell látni.
Én legalábbis mindegyikben elsősorban az embert látom.
Az, hogy szexuálpszichológusként is elsősorban pszichológus vagyok, ezt jelenti. Hogy a szexuális nehézség az én szememben csak egy tünet. Egy tünet, ami szenvedés és iránymutatás egyszerre. Ami fájdalommal jár, de fejlődésre, változásra sarkall. Egy probléma, ami túlmutat önmagán.
A pszichológiai konzultáció ezért - akár szexuális, akár egészen más jellegű nehézség, elakadás vagy fejlődési igény mentén - nem szerviz, hanem egy közös lélektani munka. Legalábbis nálunk.

bottom of page